Składniki:
(blaszka o wym. 27 cm. x
22 cm.)
- 200 g. gorzkiej czekolady
- 200 g. masła lub margaryny
- 150 g. cukru
- 150 g. mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Na maliny:
- 300 g. malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Maliny wymieszaj w
garnuszku z cukrem, postaw na mały ogień i podgrzewaj, aż puszczą dużo soku i
całkowicie się rozpadną. Zdejmij je z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć
się pesteczek. Ponownie przelej do garnka i podgrzej. Gdy przecier malinowy zacznie
się gotować wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszaj do
czasu, aż maliny zgęstnieją i zrobi się "kisiel". Zestaw z ognia i
ostudź.
Masło rozpuść w
rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż do całkowitego
rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestygnięcia.
Mąkę wymieszaj z solą.
Jajka miksuj z cukrem tak długo, aż zrobią się puszyste, znacznie zwiększą
swoją objętość i zbieleją (3-4 minuty).
Do ubitych jajek wsyp
połowę mąki i wlej połowę ostudzonej czekolady (może być lekko ciepła). Zmiksuj
na małych obrotach miksera. Dodaj pozostałą mąkę i czekoladę i ponownie zmiksuj
(krótko, tylko do wymieszania się składników).
Ciasto wylej na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmaruj margaryną). Na cieście rób
kleksy z przestudzonego kisielu malinowego (najlepiej łyżką). Wstaw do
piekarnika nagrzanego uprzednio do 180°C i piecz przez 20-25 minut (chyba, że
wolisz mniej wilgotne brownie, wtedy piecz przez 30-35 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz