lipca 18, 2016

Brownie z malinami



Składniki:
(blaszka o wym. 27 cm. x 22 cm.)
  • 200 g. gorzkiej czekolady
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 150 g. cukru
  • 150 g. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Na maliny:
  • 300 g. malin
  •  2 łyżki cukru
  •  2 łyżki zimnej wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Maliny wymieszaj w garnuszku z cukrem, postaw na mały ogień i podgrzewaj, aż puszczą dużo soku i całkowicie się rozpadną. Zdejmij je z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Ponownie przelej do garnka i podgrzej. Gdy przecier malinowy zacznie się gotować wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszaj do czasu, aż maliny zgęstnieją i zrobi się "kisiel". Zestaw z ognia i ostudź.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestygnięcia.

Mąkę wymieszaj z solą. Jajka miksuj z cukrem tak długo, aż zrobią się puszyste, znacznie zwiększą swoją objętość i zbieleją (3-4 minuty).

Do ubitych jajek wsyp połowę mąki i wlej połowę ostudzonej czekolady (może być lekko ciepła). Zmiksuj na małych obrotach miksera. Dodaj pozostałą mąkę i czekoladę i ponownie zmiksuj (krótko, tylko do wymieszania się składników).

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmaruj margaryną). Na cieście rób kleksy z przestudzonego kisielu malinowego (najlepiej łyżką). Wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180°C i piecz przez 20-25 minut (chyba, że wolisz mniej wilgotne brownie, wtedy piecz przez 30-35 minut).






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza