Składniki:
(6 zapiekanek)
- 6 niedużych kromek pieczywa pszennego (lub innego ulubionego)
- 250 g. mozzarelli
- 2 szkl. ugotowanego i obranego z łupinek bobu
- po 1 łyżeczce drobno posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, cząbru, tymianku (lub innych)
- 8 małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku)
- 6 lub 12 kwiatów dyni
- 1 łyżka masła
- sól
- świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
Mozzarellę zetrzyj na
tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
Cebulki pokrój w cienkie
plasterki i wrzuć na rozpuszczone na patelni masło. Szklij przez minutę.
Pieczywo ułóż na blaszce
do pieczenia. Na kromkach układaj ciasno ugotowany bób. Na bobie rozłóż po
trochę zeszklonej cebulki. Cebulkę przykryj mozzarellą z ziołami. Teraz możesz
oprószyć zapiekanki solą i pieprzem (chyba, że chcesz to zrobić po upieczeniu).
Na serze ułóż po 1 lub 2 kwiaty dyni na kromkę (z kwiatów musisz odciąć
nożyczkami całe zielone części od strony łodyżek - w ten sposób usuniesz
jednocześnie pręciki z wewnątrz kwiatu).
Piekarnik rozgrzej do
250°C, włóż blachę z zapiekankami i zapiekaj przez 6 - 8 minut. Podawaj gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz