lipca 19, 2016

Zapiekanki z bobem i kwiatami dyni



Składniki:
(6 zapiekanek)
  • 6 niedużych kromek pieczywa pszennego (lub innego ulubionego)
  •  250 g. mozzarelli 
  • 2 szkl. ugotowanego i obranego z łupinek bobu
  • po 1 łyżeczce drobno posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, cząbru, tymianku (lub innych)
  • 8 małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku)
  • 6 lub 12 kwiatów dyni
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy

Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.

Cebulki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć na rozpuszczone na patelni masło. Szklij przez minutę.

Pieczywo ułóż na blaszce do pieczenia. Na kromkach układaj ciasno ugotowany bób. Na bobie rozłóż po trochę zeszklonej cebulki. Cebulkę przykryj mozzarellą z ziołami. Teraz możesz oprószyć zapiekanki solą i pieprzem (chyba, że chcesz to zrobić po upieczeniu). Na serze ułóż po 1 lub 2 kwiaty dyni na kromkę (z kwiatów musisz odciąć nożyczkami całe zielone części od strony łodyżek - w ten sposób usuniesz jednocześnie pręciki z wewnątrz kwiatu).

Piekarnik rozgrzej do 250°C, włóż blachę z zapiekankami i zapiekaj przez 6 - 8 minut. Podawaj gorące.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz