lipca 08, 2016

Pierogi z jagodami



Składniki:
(około 50 szt. pierogów)
  •  2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • 1 litr jagód (świeżych)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru

Do podania
  • kwaśna śmietana
  • cukier
  • sos cynamonowy (czytaj niżej)



Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. W kopcu z mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółta oraz wlej olej. Wymieszaj z mąką za pomocą noża. Wlewaj na mąkę partiami bardzo gorącą (ale nie wrzącą wodę, np. 80°C) i zarób ciasto najpierw nożem, a później, gdy ładnie się już skleja w całość rękami. Wyrób gładkie ciasto i uformuj kulę. Przykryj ściereczką, aby nie wysychało.

Do jagód wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z owocami, aby mąka oblepiła wszystkie jagody. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj.

Ciasto rozwałkowuj cienko (możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego).

Zlepiaj pierożki zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij jeden pierożek i spróbuj czy ciasto jest już miękkie).

Pierogi podawaj gorące np. z kwaśną śmietaną i posypane cukrem lub zrób sos cynamonowy: wymieszaj trochę kwaśnej śmietany z cukrem i mielonym cynamonem... Pycha! :)







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza