Składniki:
(około 50 szt. pierogów)
- 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
- 2 łyżki oleju
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. gorącej wody
- 1 litr jagód (świeżych)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru
Do podania
- kwaśna śmietana
- cukier
- sos cynamonowy (czytaj niżej)
Mąkę pszenną przesiej na
stolnicę. W kopcu z mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółta oraz wlej olej.
Wymieszaj z mąką za pomocą noża. Wlewaj na mąkę partiami bardzo gorącą (ale nie
wrzącą wodę, np. 80°C) i zarób ciasto najpierw nożem, a później, gdy ładnie się
już skleja w całość rękami. Wyrób gładkie ciasto i uformuj kulę. Przykryj
ściereczką, aby nie wysychało.
Do jagód wsyp mąkę
ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z owocami, aby mąka oblepiła wszystkie
jagody. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj.
Ciasto rozwałkowuj
cienko (możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta
kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego).
Zlepiaj pierożki
zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek,
zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij jeden pierożek
i spróbuj czy ciasto jest już miękkie).
Pierogi podawaj gorące
np. z kwaśną śmietaną i posypane cukrem lub zrób sos cynamonowy: wymieszaj
trochę kwaśnej śmietany z cukrem i mielonym cynamonem... Pycha! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz