Składniki:
(2 porcje)
- 1/2 litra świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 400 g. jogurtu naturalnego
- 10-15 listków fioletowej bazylii
Jagody przesyp do
niedużego garnka i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek postaw na
średnim ogniu, podgrzewaj i czekaj, aż owoce się rozprażą i puszczą sporo soku
(6-8 minut).
Jagody zdejmij z ognia,
dodaj do nich połowę listków bazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego
wystudzenia.
Do zimnych jagód wlej
jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też
dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem).
Zupę schłodź w lodówce.
Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz