lipca 04, 2016

Chłodnik jagodowo-bazyliowy



Składniki:
(2 porcje)
  • 1/2 litra świeżych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 g. jogurtu naturalnego
  • 10-15 listków fioletowej bazylii


Jagody przesyp do niedużego garnka i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek postaw na średnim ogniu, podgrzewaj i czekaj, aż owoce się rozprażą i puszczą sporo soku (6-8 minut).

Jagody zdejmij z ognia, dodaj do nich połowę listków bazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do zimnych jagód wlej jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem).

Zupę schłodź w lodówce. Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz