lipca 30, 2016

Jogurt naturalny



Składniki:
  • 1,5 litra mleka (najlepiej prosto od krowy. Jeśli z supermarketu to świeże pasteryzowane)
  • 7-8 łyżek kupnego jogurtu naturalnego (najlepiej takiego, który w składzie ma tylko: mleko, żywe kultury bakterii)


Mleko krowie przegotuj. Kiedy mleko już trochę ostygnie i będzie mieć temperaturę 43-44°C (sprawdź termometrem kuchennym) dodaj do niego kupny jogurt i dokładnie wymieszaj. Garnek z zaszczepionym mlekiem przykryj pokrywką i utrzymuj w temperaturze 35-38°C przez 6-8 godzin (możesz też przelać mleko do innego naczynia np. plastikowego lub słoika, ale ono też musi być zamknięte).

Mleka kupnego nie musisz zagotowywać, ponieważ jest już pasteryzowane. Podgrzej je tylko do temperatury 43-44°C i dalej postępuj jak z mlekiem krowim.

Utworzony jogurt schłodź w lodówce.

  1. 35-38°C to temperatura optymalna dla utworzenia się jogurtu. W temp.  trochę niższej jogurt również się utworzy, będzie tylko rzadszy (u mnie w domu na strychu, latem jest 30-31°C i wychodzi jogurt jak na zdjęciach).
  2. Naczynie (garnek, słoik) z zaszczepionym mlekiem możesz wstawić na czas tworzenia się jogurtu do piekarnika, tylko ustaw odpowiednią temp.
  3. Zimą jogurt utworzy się gdy postawisz naczynie z zaszczepionym mlekiem obok lub na kaloryferze.
  4. Czas potrzebny do wytworzenia się jogurtu możesz wydłużyć. Im dłuższy czas, tym jogurt bardziej gęsty i kwaśniejszy.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza