Składniki:
(2 pizze o średnicy 30
cm. lub 4 małe o średnicy 22 cm.)
Ciasto
- 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki
- 100 g. mąki krupczatki
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml. ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- po 1 łyżeczce drobniutko posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn (lub jeszcze inne, które lubisz)
- sól i pieprz do smaku
Oraz
- 20 szt. małych borowików szlachetnych
- 1 łyżka masła
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 6 małych cebulek
- 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas)
- 120 g. sera camembert
- oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem
- gruboziarnista sól morska
- grubo mielony czarny pieprz
- listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn)
Do ciepłej (ale nie
gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki pszennej.
Dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. Odstaw miskę z takim zaczynem na
15 minut w ciepłe miejsce (miska nie może być malutka bo zaczyn zacznie się
pienić i rosnąć).
Obie mąki na ciasto
wymieszaj w dużej misce razem z solą. Do mąk wlej wyrośnięty rozczyn i
wymieszaj łyżką drewnianą. Dodaj oliwę i ponownie krótko wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę
i wyrabiaj około 10 minut rękami miękkie i elastyczne ciasto (jeśli
potrzebujesz podsypuj dodatkową mąką pszenną).
Zrób z ciasta kulę i
włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 1,5 godz.
Sos: Do rondelka wlej
przecier, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i zioła. Gotuj na malutkim ogniu
od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do
wystygnięcia.
Grzyby dokładnie umyj i
osusz. Pokrój w grube 0,5 cm. plasterki.
Na dużej patelni rozpuść
masło. Wrzuć grzyby i gałązkę rozmarynu. Zamieszaj, aby masło pokryło wszystkie
plasterki. Duś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
Cebulki pokrój na bardzo
cieniutkie plasterki. Ser twardy zetrzyj na małych oczkach. Camembert pokrój na
mniejsze kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto
podziel na 2 lub 4 części. Rozwałkowuj na kółka (30 lub 22 cm.) podsypując w
razie potrzeby mąką. Placek pizzy rozłóż na blaszce posmarowanej odrobiną oleju
(ja używam czarnej blachy z wyposażenia kuchenki, na niej pizza od spodu ładnie
się rumieni i jest pysznie chrupiąca). Na cieście rozsmaruj trochę zimnego
sosu, rozłóż trochę startego sera twardego, odpowiednią porcję rozdzielonych
kółeczek cebulki, podduszone grzyby i kawałki camemberta (dokładnie w takiej
kolejności). Wierzch skrop odrobiną oliwy, oprósz grubo mielonym pieprzem i
kryształkami soli. Posyp listkami ziół. ODSTAW TAK PRZYGOTOWANĄ PIZZĘ NA 20
MINUT.
Pizzę wstaw do
piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm.
12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min.
Podawaj zaraz po wyjęciu
z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam,
że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz