lipca 21, 2016

Pierogi z serem i sosem malinowo-rozmarynowym



Składniki:
(około 60 szt. pierożków)
Ciasto
  • 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. gorącej wody

Farsz serowy
  • 600 g. twarogu
  • 2 żółtka
  •  2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru

Sos malinowo-rozmarynowy
  • 500 g. malin
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • 2 sporo gałązki rozmarynu


Twaróg zmiel w maszynce jeden raz (ja dokładnie zmiksowałam go blenderem). Dodaj do niego żółtka, cukier z wanilią i cukier puder (możesz dodać więcej, jeśli lubisz bardziej słodki farsz). Wymieszaj dokładnie.

Maliny wrzuć do garnka, wymieszaj je z cukrem brązowym i postaw na średni ogień. Dodaj złamane wpół gałązki rozmarynu, mieszaj i podgrzewaj tak długo, aż maliny puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Pogotuj jeszcze chwilę, zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut.

Z malin wyjmij rozmaryn a owoce przetrzyj przez sito (pozbędziesz się w ten sposób pesteczek). Sos jest gotowy.

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wody i dalej wyrabiaj ciasto nożem, zagarniając mąkę z brzegów. Gdy wlejesz już całą wodę i ciasto będzie się dobrze lepić, zarób je rękami, aby było gładkie (bez grudek) w środku. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut.

Ciasto podziel na kilka części i rozwałkowuj cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawaj kółka szklanką, nakładaj łyżeczką farsz serowy i zlepiaj pierogi.

Pierogi wrzucaj na leciutko osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj, aż ciasto będzie miękkie (2-3 minuty). Podawaj z ciepłym sosem malinowo-rozmarynowym.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza