lipca 22, 2016

Wilgotne ciasto z różową porzeczką



Składniki:
(blaszka o wym. 27 cm. x 22 cm.)
  • 2 szkl .mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych)
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • margaryna do posmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania blaszki 
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Do suchych składników wlej mleko i olej, dodaj jajko (całe). Zmiksuj wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą (nie za długo).

Ciasto wylej na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę, wyrównaj wierzch grzbietem łyżki. Na wierzchu rozłóż porzeczki (jeśli wcześniej zostały umyte osusz je dokładnie).

Ciasto wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę i rozsyp po wierzchu ciasta cukier brązowy. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza