Składniki:
(blaszka o wym. 27 cm. x
22 cm.)
- 2 szkl .mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajko
- 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych)
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- margaryna do posmarowania blaszki
- bułka tarta do wysypania blaszki
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do miski przesiej mąkę.
Dodaj cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do suchych składników wlej
mleko i olej, dodaj jajko (całe). Zmiksuj wszystko na niskich obrotach, aż
składniki się połączą (nie za długo).
Ciasto wylej na
wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę, wyrównaj wierzch grzbietem łyżki. Na
wierzchu rozłóż porzeczki (jeśli wcześniej zostały umyte osusz je dokładnie).
Ciasto wstaw do
piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Po tym czasie
wysuń blaszkę i rozsyp po wierzchu ciasta cukier brązowy. Włóż do piekarnika i
piecz jeszcze przez 5 minut.
Ciasto wyjmij z
piekarnika, pozostaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem
możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz