sierpnia 15, 2016

Babeczki lawendowe



Składniki:
(14 szt. babeczek)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy

Lukier lawendowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka świeżych kwiatków lawendy
  • 3 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników wlej olej, mleko i dodaj jajko. Wsyp obrane z łodyżek pojedyncze kwiatki lawendy. Wszystko zmiksuj krótko mikserem.


Ciasto nakładaj do papilotek (lub foremek silikonowych) umieszczonych w blaszce przeznaczonej do pieczenia babeczek, do 3/4 wysokości foremek.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż wyrosną i ładnie się zrumienią (20-25 minut). Babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.


W moździerzu ugnieć ze sobą kwiatki lawendy oraz łyżeczkę cukru (poczujesz intensywny zapach kwiatów). Cukier puder wsyp do wyższej miseczki, wymieszaj go ze zmiażdżonymi kwiatkami lawendy. Wlej mleko i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2-3 minuty. Gotowym lukrem udekoruj wystudzone babeczki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz