
Składniki:
(14 szt. babeczek)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy
Lukier lawendowy:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka świeżych kwiatków lawendy
- 3 łyżeczki mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z cukrem
i proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników wlej olej, mleko i dodaj jajko.
Wsyp obrane z łodyżek pojedyncze kwiatki lawendy. Wszystko zmiksuj krótko
mikserem.
Ciasto nakładaj do papilotek (lub foremek
silikonowych) umieszczonych w blaszce przeznaczonej do pieczenia babeczek, do
3/4 wysokości foremek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i
piecz, aż wyrosną i ładnie się zrumienią (20-25 minut). Babeczki wyjmij z
piekarnika i ostudź na kratce.
W moździerzu ugnieć ze sobą kwiatki
lawendy oraz łyżeczkę cukru (poczujesz intensywny zapach kwiatów). Cukier puder
wsyp do wyższej miseczki, wymieszaj go ze zmiażdżonymi kwiatkami lawendy. Wlej
mleko i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie
miksuj mikserem przez 2-3 minuty. Gotowym lukrem udekoruj wystudzone babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz