sierpnia 17, 2016

Krem waniliowo-lawendowy



Składniki:
(3 porcje)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2,5 szkl. mleka
  • pół laski wanilii
  • 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy

Do dekoracji:
  • cukier brązowy



Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wybierz z niej ziarenka i dodaj do mleka (wrzuć także przekrojoną laskę). Garnek z mlekiem postaw na ogniu, dodaj obrane z łodyżek pojedyncze kwiaty lawendy. Doprowadź do zagotowania i zestaw z ognia.


Wyjmij przekrojoną laskę wanilii.


Żółtka miksuj w wyższym metalowym garnku wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Wmiksuj w masę jajeczną mąkę. Cały czas miksując wlewaj do jajek malutkim strumieniem gorące mleko.


Gdy wszystko mleko już wlejesz, postaw garnek na mały ogień i ubijając cały czas "rózgą" czekaj, aż krem mocno zgęstnieje (jednak nie doprowadzaj go do zagotowania).


Krem lekko przestudź, przelej do pucharków i odstaw do całkowitego wystudzenia. Możesz również podawać krem schłodzony w lodówce.


Przed podaniem posyp odrobiną brązowego cukru.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza