Składniki:
(3 porcje)
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2,5 szkl. mleka
- pół laski wanilii
- 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy
Do dekoracji:
- cukier brązowy
Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wybierz z
niej ziarenka i dodaj do mleka (wrzuć także przekrojoną laskę). Garnek z
mlekiem postaw na ogniu, dodaj obrane z łodyżek pojedyncze kwiaty lawendy.
Doprowadź do zagotowania i zestaw z ognia.
Wyjmij przekrojoną laskę wanilii.
Żółtka miksuj w wyższym metalowym garnku
wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Wmiksuj w
masę jajeczną mąkę. Cały czas miksując wlewaj do jajek malutkim strumieniem
gorące mleko.
Gdy wszystko mleko już wlejesz, postaw
garnek na mały ogień i ubijając cały czas "rózgą" czekaj, aż krem
mocno zgęstnieje (jednak nie doprowadzaj go do zagotowania).
Krem lekko przestudź, przelej do pucharków
i odstaw do całkowitego wystudzenia. Możesz również podawać krem schłodzony w
lodówce.
Przed podaniem posyp odrobiną brązowego cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz