sierpnia 14, 2016

Bezglutenowe mini pizze pomidorowe



Składniki:
(8 szt.)
Zaczyn
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka
Ciasto właściwe
  • 100 g. mąki z tapioki
  • 140 g. mąki ziemniaczanej
  • 180 g. mąki ryżowej
  • 180 g. mąki jaglanej + dodatkowo 360 g. + do podsypywania
  • 1,5 szkl. wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sos
  • 1,5 szkl. passaty Łowicz
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 140 g. sera długodojrzewającego

Oraz
  • ok. 20 szt. małych pomidorków śliwkowych
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeże zioła (np. bazylia, oregano, tymianek)


W misce wymieszaj mąkę z tapioki z mąką ziemniaczaną. Wlej wrzącą wodę i mieszaj energicznie łyżką aż zrobi się gęsta szklista kula. Odstaw miskę na bok. 

W mniejszej miseczce wymieszaj dokładnie składniki na zaczyn, aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski z namoczoną mąką z tapioki i ziemniaczaną wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj sól, oliwę, 180 g. mąki jaglanej i ryżowej. Wymieszaj łyżką a następnie wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Do passaty dodaj sól, cukier, paprykę, zioła prowansalskie i ser starty na drobnych oczkach. Wymieszaj.

Po 1,5 godzinie do miski z ciastem wsyp 360 g. mąki jaglanej, wymieszaj wstępnie a potem zagnieć ciasto na stolnicy, podsypując dodatkową mąką. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej rozwałkuj kółko o grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw mini pizze do podrośnięcia na 20 minut.

Pizze piecz w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220°C przez 25 minut.

Po upieczeniu posyp listkami świeżych ziół.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza