Składniki:
(8 szt.)
Zaczyn
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka
Ciasto właściwe
- 100 g. mąki z tapioki
- 140 g. mąki ziemniaczanej
- 180 g. mąki ryżowej
- 180 g. mąki jaglanej + dodatkowo 360 g. + do podsypywania
- 1,5 szkl. wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 1,5 szkl. passaty Łowicz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 140 g. sera długodojrzewającego
Oraz
- ok. 20 szt. małych pomidorków śliwkowych
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeże zioła (np. bazylia, oregano, tymianek)
W misce wymieszaj mąkę z
tapioki z mąką ziemniaczaną. Wlej wrzącą wodę i mieszaj energicznie łyżką aż
zrobi się gęsta szklista kula. Odstaw miskę na bok.
W mniejszej miseczce
wymieszaj dokładnie składniki na zaczyn, aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe
miejsce na 15 minut.
Do miski z namoczoną
mąką z tapioki i ziemniaczaną wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj sól, oliwę, 180 g.
mąki jaglanej i ryżowej. Wymieszaj łyżką a następnie wyłóż ciasto na stolnicę i
wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż z powrotem do miski,
przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Do passaty dodaj sól,
cukier, paprykę, zioła prowansalskie i ser starty na drobnych oczkach.
Wymieszaj.
Po 1,5 godzinie do miski
z ciastem wsyp 360 g. mąki jaglanej, wymieszaj wstępnie a potem zagnieć ciasto
na stolnicy, podsypując dodatkową mąką. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej
rozwałkuj kółko o grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych
odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch
ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw
mini pizze do podrośnięcia na 20 minut.
Pizze piecz w piekarniku
uprzednio nagrzanym do 220°C przez 25 minut.
Po upieczeniu posyp
listkami świeżych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz