Składniki:
(5-6 porcji)
- 1 szkl. surowych buraków startych na dużych oczkach
- 3/4 szkl. suchej fasolki, np. szpagarówki
- 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z buraków
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę
- 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę
- 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę
- 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część)
- 200 g. kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- nieduża garść listków świeżego majeranku
- czarny pieprz
- 1 łyżka cukru
Fasolę zalej zimną wodą
i odstaw na całą noc (co najmniej 8 godz.). Odcedź.
Do garnka wlej 1,5 litra
wody i zagotuj. Wsyp fasolę, sól i vegetę. Dodaj liście laurowe, ziela
angielskie i masło. Zamieszaj. Od momentu zagotowania gotuj na niewielkim
ogniu, pod pokrywką przez 30 minut.
Do fasoli dorzuć
wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod
przykryciem około 30 minut.
2 minuty przed końcem
gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek.
Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z
buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale
nie doprowadzaj barszczu do zagotowania.
Do niedużego naczynia
przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy i
dokładnie wymieszaj. Dolej kolejną chochelkę zupy i potem jeszcze jedną. Gdy
śmietana dokładnie połączy się z zupą wlej ją do barszczu i szybko ją
zamieszaj. Mocno podgrzej, ale NIE GOTUJ. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw
cukrem, pieprzem oraz, jeśli potrzeba, solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz