sierpnia 30, 2016

Barszcz czerwony



Składniki:
(5-6 porcji)
  • 1 szkl. surowych buraków startych na dużych oczkach 
  • 3/4 szkl. suchej fasolki, np. szpagarówki
  • 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z buraków
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę
  • 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę
  • 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę
  • 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część)
  • 200 g. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • nieduża garść listków świeżego majeranku
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru


Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc (co najmniej 8 godz.). Odcedź.

Do garnka wlej 1,5 litra wody i zagotuj. Wsyp fasolę, sól i vegetę. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie i masło. Zamieszaj. Od momentu zagotowania gotuj na niewielkim ogniu, pod pokrywką przez 30 minut.

Do fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut.

2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania.

Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy i dokładnie wymieszaj. Dolej kolejną chochelkę zupy i potem jeszcze jedną. Gdy śmietana dokładnie połączy się z zupą wlej ją do barszczu i szybko ją zamieszaj. Mocno podgrzej, ale NIE GOTUJ. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw cukrem, pieprzem oraz, jeśli potrzeba, solą.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza