Składniki:
(blaszka keksówka o wym.
10 cm. x 29 cm.)
Zaczyn
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szkl. letniego mleka
Ciasto
- 350 g, mąki pszennej
- 65 g. drobnego cukru
- 2 małe jajka
- 2/3 szkl. letniego mleka
- szczypta soli
- 40 g. margaryny (lub masła)
Masa serowo-rumowa
- 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki rumu
Oraz
- 200 g. malin
- 1 małe jajko
- cukier puder do posypania
- margaryna do posmarowania blaszki
- mąka do podsypywania podczas wałkowania
Margarynę rozpuść a
następnie odstaw do wystudzenia.
Zaczyn: Do niedużego
naczynia rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Wlej mleko i wsyp mąkę. Mieszaj,
aż cukier i drożdże się rozpuszczą i dobrze połączą z mąką (nie powinno być
żadnych grudek). Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: 2 jajka
rozbełtaj widelcem razem z cukrem. Do dużej miski przesiej mąkę i
wymieszaj ją z solą. Wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj. Dodaj jajka z cukrem,
letnie mleko i mieszaj łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj
ciasto za pomocą łyżki przez kilka minut. Wlej wystudzoną margarynę i ponownie
wyrabiaj przez 5-8 minut. Wyjmij łyżkę z ciasta, miskę przykryj ściereczką i
odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa: Twaróg przełóż do
wysokiej miski, dodaj cukier puder i miksuj chwilę. Do sera dodaj żółtka,
cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rum. zmiksuj dokładnie.
Piekarnik rozgrzej do
temp. 170°C.
Ciasto przełóż na
stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości
29 cm. Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin
na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku.
Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj
rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin.
Wstaw od razu do
nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie
i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Wierzch szybko się zezłoci, wtedy
ustaw pieczenie na dół).
Struclę wyjmij z
piekarnika i pozostaw w blaszce aż do całkowitego wystudzenia. Później wyjmij z
blaszki i posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz