września 02, 2016

Galaretka cytrynowo-pomarańczowa


Składniki:

  • sok z 2 cytryn (około 1/2 szkl.)
  • sok z 1,5 pomarańczy (1 szkl.)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (tylko wierzchnia pomarańczowa część, bez białego albedo)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1 (40 g.)
  • 1,5 szkl. wody (razem z wyciśniętym sokiem cytrynowym i pomarańczowym ma być 750 ml.)


Wyciśnięte soki wlej do garnuszka, wsyp proszek żelfixu i mieszaj, aż ewentualne grudki całkiem się rozpuszczą.

Wodę zagotuj w garnku razem z cukrem. Dodaj skórkę pomarańczową i gotuj przez 30 sekund. Wlej soki z żelfixem, zamieszaj i gotuj na malutkim ogniu przez 1 minutę. 

Zestaw garnek z ognia i mieszaj płyn przez chwilę. Przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie zakręć słoiczki i wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też od razu po rozlaniu galaretki zamknąć słoiczki i odwrócić do góry dnem na 10 minut (wtedy możesz galaretkę przechowywać dłużej).

Galaretkę podawaj na świeżym pieczywie, najlepiej na chałce posmarowanej wiejskim masłem lub kremowym serkiem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza