Składniki:
- sok z 2 cytryn (około 1/2 szkl.)
- sok z 1,5 pomarańczy (1 szkl.)
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (tylko wierzchnia pomarańczowa część, bez białego albedo)
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 opakowanie żelfixu 2:1 (40 g.)
- 1,5 szkl. wody (razem z wyciśniętym sokiem cytrynowym i pomarańczowym ma być 750 ml.)
Wyciśnięte soki wlej do
garnuszka, wsyp proszek żelfixu i mieszaj, aż ewentualne grudki całkiem się
rozpuszczą.
Wodę zagotuj w garnku
razem z cukrem. Dodaj skórkę pomarańczową i gotuj przez 30 sekund. Wlej soki z
żelfixem, zamieszaj i gotuj na malutkim ogniu przez 1 minutę.
Zestaw garnek z ognia i
mieszaj płyn przez chwilę. Przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do
wystygnięcia. Następnie zakręć słoiczki i wstaw do lodówki do stężenia. Możesz
też od razu po rozlaniu galaretki zamknąć słoiczki i odwrócić do góry dnem na
10 minut (wtedy możesz galaretkę przechowywać dłużej).
Galaretkę podawaj na
świeżym pieczywie, najlepiej na chałce posmarowanej wiejskim masłem lub
kremowym serkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz