sierpnia 08, 2016

Tarta z jeżynami



Składniki:
(forma do tarty o średnicy 24 cm.)
Spód
  • 150 g. mąki pszennej
  • 50 g. mąki kokosowej
  • 85 g. masła (lub margaryny) + odrobina do posmarowania blaszki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g. cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wierzch
  • 550 g. jeżyn
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania


Obie mąki wsyp na stolnicę i wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj masło i siekaj nożem, aż zrobią się z niego drobniutkie kawałeczki.

Dodaj żółtka i śmietanę. Siekaj nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć w całość, odłóż nóż i zarób ciasto dłońmi. Zarobione ciasto zlep u kulkę i rozwałkuj z niego okrągły placek (aby zakrył dno i boki formy do tarty). Ułóż placek z ciasta w formie posmarowanej masłem (jeśli ciasto będzie się rwać nic nie szkodzi, zlep mniejsze kawałki ciasta bezpośrednio w blaszce. Boki blaszki nie muszą być wyklejone ciastem do pełnej ich wysokości). Blaszkę z ciastem wstaw do lodówki na 0,5 godziny.

Jeżyny wsyp do wysokiej miski lub garnka i zmiażdż je trochę tłuczkiem do ziemniaków. Niech puszczą trochę soku, ale niech będą też widoczne jeszcze większe kawałki owoców. Do jeżyn dodaj cukier z wanilią, cukier trzcinowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj dobrze łyżką.

Wyjmij formę z ciastem z lodówki i ponakłuwaj spód widelcem. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 190°C i piecz przez 14-15 minut (jeśli ciasto mimo nakłuć będzie się podnosić w trakcie pieczenia, otwórz na moment piekarnik i przekłuj jeszcze raz widelcem w tych miejscach). Podpieczony sód wyjmij z piekarnika i wyłóż na nim masę z jeżyn. Wstaw ponownie do pieca i piecz około 20 minut.

Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zimną tartę posyp cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza