Składniki:
(3 porcje)
- 350 g jeżyn + do dekoracji
- 150 g. cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 3 żółtka
- ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
- 50 g. mąki pszennej
- 200 g. śmietany do deserów 36%
Jeżyny wsyp do niedużego
garnka, dodaj 50 g. cukru trzcinowego. Wymieszaj i postaw na małym ogniu.
Mieszaj i podgrzewaj jeżyny, aż się prawie całkiem rozpadną. Zdejmij z ognia i
przetrzyj owoce przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Przetarty przecier z
jeżyn wlej z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Dodaj ziarenka z laski
wanilii, wymieszaj i zagotuj. Odstaw na bok.
Żółtka przełóż do
wyższego garnka. Wsyp 100 g. cukru trzcinowego i miksuj mikserem przez około 3
minuty, aż cukier się rozpuści i masa zrobi się puszysta. Wsyp mąkę i zmiksuj
krótko, tylko do połączenia się składników. Do masy jajecznej wlewaj po 1 łyżce
gorącego przecieru jeżynowego i cały czas miksuj na małych obrotach.
Gdy dodasz już cały
przecier, postaw garnek na małym ogniu. Podgrzewaj i mieszaj często
"rózgą", aż z masy zrobi się gęsty budyń. Doprowadź do zagotowania i
zdejmij z ognia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę przełóż do misy
miksera. Miksuj ją na średnich obrotach przez 2,5 minuty. Zmniejsz obroty na
najniższe i dodawaj po łyżce zimnego budyniu jeżynowego (za każdym razem miksuj
krótko i dodawaj kolejną łyżkę). Gdy masa będzie jednolita wyporcjuj krem do
małych pucharków. Schłodź w lodówce. Udekoruj jeżynami przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz