sierpnia 03, 2016

Deser jeżynowy



Składniki:
(3 porcje)
  • 350 g jeżyn + do dekoracji
  • 150 g. cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
  • 3 żółtka
  • ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
  • 50 g. mąki pszennej
  • 200 g. śmietany do deserów 36%


Jeżyny wsyp do niedużego garnka, dodaj 50 g. cukru trzcinowego. Wymieszaj i postaw na małym ogniu. Mieszaj i podgrzewaj jeżyny, aż się prawie całkiem rozpadną. Zdejmij z ognia i przetrzyj owoce przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Przetarty przecier z jeżyn wlej z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Dodaj ziarenka z laski wanilii, wymieszaj i zagotuj. Odstaw na bok.

Żółtka przełóż do wyższego garnka. Wsyp 100 g. cukru trzcinowego i miksuj mikserem przez około 3 minuty, aż cukier się rozpuści i masa zrobi się puszysta. Wsyp mąkę i zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Do masy jajecznej wlewaj po 1 łyżce gorącego przecieru jeżynowego i cały czas miksuj na małych obrotach.

Gdy dodasz już cały przecier, postaw garnek na małym ogniu. Podgrzewaj i mieszaj często "rózgą", aż z masy zrobi się gęsty budyń. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę przełóż do misy miksera. Miksuj ją na średnich obrotach przez 2,5 minuty. Zmniejsz obroty na najniższe i dodawaj po łyżce zimnego budyniu jeżynowego (za każdym razem miksuj krótko i dodawaj kolejną łyżkę). Gdy masa będzie jednolita wyporcjuj krem do małych pucharków. Schłodź w lodówce. Udekoruj jeżynami przed podaniem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza