Składniki:
(4 porcje)
- 400 g. świeżo łuskanej fasoli "Jaś"
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę)
- 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę)
- 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę)
- 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku
- mała garść listków świeżego majeranku
- 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18%
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 4 szkl. wody
Do garnka wlej 4 szkl.
wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela
angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z
fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki).
Do fasoli dodaj
pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach
suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z
zupy listki i ziarenka ziela angielskiego.
Z zupy wybierz do
miseczki 1 chochlę ugotowanych warzyw. Dodaj listki świeżego majeranku i wlej
śmietankę. Zmiksuj i wlej tą mieszankę go garnka z zupą. Dobrze wymieszaj i
zagotuj całość. Zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie na krem. Jeśli potrzeba
dosól.
Podawaj ze świeżo
mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz