sierpnia 05, 2016

Zupa ze świeżej fasoli "Jaś"



Składniki:
(4 porcje)
  • 400 g. świeżo łuskanej fasoli "Jaś"
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę)
  • 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę)
  • 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę)
  • 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku
  • mała garść listków świeżego majeranku
  • 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 szkl. wody


Do garnka wlej 4 szkl. wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki).

Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego.

Z zupy wybierz do miseczki 1 chochlę ugotowanych warzyw. Dodaj listki świeżego majeranku i wlej śmietankę. Zmiksuj i wlej tą mieszankę go garnka z zupą. Dobrze wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie na krem. Jeśli potrzeba dosól.

Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza