sierpnia 06, 2016

Drożdżówki z jeżynami




Składniki:
(16 szt. drożdżówek)
Ciasto
  • 600 g. mąki pszennej
  • 200 g. cukru + 1 łyżeczka
  • 3 jajka
  • 45 g. świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g. margaryny (lub masła)

Lukier jeżynowy
  • 2-3 łyżki jeżyn
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

Oraz
  • 400 g. jeżyn
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki anyżu (całe nasionka)
  • 1 małe jajko
  • mąka pszenna do podsypywania
  • margaryna do posmarowania blaszek



Margarynę rozpuść w małym rondelku i ostudź.

Jajka wbij do miseczki, dodaj cukier i bełtaj jajka widelcem przez minutę (cukier nie musi się rozpuścić).

Do dużej miski przesiej mąkę. W środku mąki zrób dołek aż do dna miski. Rozkrusz do dołka drożdże i posyp je łyżeczką cukru.

Mleko podgrzej, aby było tylko troszkę ciepłe. Odmierz 1/4 szkl. mleka i polej nim drożdże. Mieszaj drożdże z cukrem i mlekiem przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając jednocześnie trochę mąki do dołka (tyle, aby powstała "papka"). Odstaw miskę na 10-15 minut.

Zaczyn z drożdży wymieszaj z mąką, dodaj sól, wlej resztę letniego mleka oraz jajka z cukrem. Mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą i zacznij wyrabiać przez kilka minut ciasto podnosząc je łyżką i próbując "wpompować" w nie jak najwięcej powietrza. Wlej ostudzoną margarynę, wymieszaj, a gdy już się wchłonie w ciasto znowu wyrabiaj je łyżką przez 5-10 minut.

Ciasto zostaw w misce, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godz.

Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj delikatnie prostokąt o bokach - mniej więcej - 35 x 40 cm. (pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki o grubości około 2 cm. Bułki układaj w sporych odległościach od siebie na wysmarowanych margaryną blaszkach.

Odstaw blaszki z drożdżówkami na 20 minut. Po tym czasie weź jedną z blaszek i posmaruj drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki ostudź.

Jeżyny na lukier włóż na małe siteczko i naciskaj grzbietem łyżki, aż wyciśniesz z nich sok (powinno być go 2 łyżki). Do wyciśniętego soku dodaj cukier puder i mieszaj grzbietem łyżki przez 2 minuty, aż powstanie lukier.

Lukier nabieraj łyżką i rób nim cienkie zygzaki na zimnych drożdżówkach. Pozostaw na 10 minut do zastygnięcia lukru.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz