
Składniki:
(16 szt. drożdżówek)
Ciasto
- 600 g. mąki pszennej
- 200 g. cukru + 1 łyżeczka
- 3 jajka
- 45 g. świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 100 g. margaryny (lub masła)
Lukier jeżynowy
- 2-3 łyżki jeżyn
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
Oraz
- 400 g. jeżyn
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki anyżu (całe nasionka)
- 1 małe jajko
- mąka pszenna do podsypywania
- margaryna do posmarowania blaszek
Margarynę rozpuść w
małym rondelku i ostudź.
Jajka wbij do miseczki,
dodaj cukier i bełtaj jajka widelcem przez minutę (cukier nie musi się
rozpuścić).
Do dużej miski przesiej
mąkę. W środku mąki zrób dołek aż do dna miski. Rozkrusz do dołka drożdże i
posyp je łyżeczką cukru.
Mleko podgrzej, aby było
tylko troszkę ciepłe. Odmierz 1/4 szkl. mleka i polej nim drożdże. Mieszaj
drożdże z cukrem i mlekiem przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając
jednocześnie trochę mąki do dołka (tyle, aby powstała "papka").
Odstaw miskę na 10-15 minut.
Zaczyn z drożdży
wymieszaj z mąką, dodaj sól, wlej resztę letniego mleka oraz jajka z cukrem.
Mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą i zacznij wyrabiać przez kilka
minut ciasto podnosząc je łyżką i próbując "wpompować" w nie jak
najwięcej powietrza. Wlej ostudzoną margarynę, wymieszaj, a gdy już się
wchłonie w ciasto znowu wyrabiaj je łyżką przez 5-10 minut.
Ciasto zostaw w misce,
przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
1,5 - 2 godz.
Ciasto wyłóż na posypaną
mąką stolnicę. Rozwałkuj delikatnie prostokąt o bokach - mniej więcej - 35 x 40
cm. (pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż
jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku.
Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem.
Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku
bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek
tworząc bułeczki o grubości około 2 cm. Bułki układaj w sporych odległościach
od siebie na wysmarowanych margaryną blaszkach.
Odstaw blaszki z
drożdżówkami na 20 minut. Po tym czasie weź jedną z blaszek i posmaruj
drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do
180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne
drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki
ostudź.
Jeżyny na lukier włóż na
małe siteczko i naciskaj grzbietem łyżki, aż wyciśniesz z nich sok (powinno być
go 2 łyżki). Do wyciśniętego soku dodaj cukier puder i mieszaj grzbietem łyżki
przez 2 minuty, aż powstanie lukier.
Lukier nabieraj łyżką i
rób nim cienkie zygzaki na zimnych drożdżówkach. Pozostaw na 10 minut do
zastygnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz