Składniki:
(4 porcje)
- pomidory (różne odmiany)
- garść listków bazylii
- garść łuskanych migdałów
- kwiaty cebuli do posypania
Sos śmietankowo-miętowy
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki majonezu
- kilkanaście listków świeżej mięty
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do wysokiego naczynia
wlej śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem.
Listki oregano i
pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i
sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory pokrój w grube
plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej
przygotowanym sosem.
Migdały posiekaj grubo
nożem i upraż na suchej patelni.
Sałatkę posyp prażonymi
migdałami i kwiatkami cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz