sierpnia 18, 2016

Sałatka z pomidorów z sosem śmietankowo-miętowym



Składniki:
(4 porcje)
  • pomidory (różne odmiany)
  • garść listków bazylii
  • garść łuskanych migdałów
  • kwiaty cebuli do posypania

Sos śmietankowo-miętowy
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki majonezu
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem.

Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem.

Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej patelni. 

Sałatkę posyp prażonymi migdałami i kwiatkami cebuli.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza