sierpnia 24, 2016

Zupa marchewkowo-cytrusowa




Składniki:
(5 porcji)
  • 1 kg. obranej marchwi
  • 4 szkl. słonego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny (tylko wierzchnia żółta część!)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


W garnku rozgrzej krótko oliwę, wrzuć posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Zeszklij przez minutę.

Do garnka dodaj marchewkę pokrojoną w kawałki (plasterki) grubości około 1 cm., wlej 3 szkl. bulionu. Gotuj pod pokrywką, na niewielkim ogniu, do całkowitej miękkości marchewki.

Wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez minutę.

Zdejmij garnek z ognia, wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko blenderem.

Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu i ponownie zmiksuj. Dosól zupę do smaku jeśli potrzeba.

Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz