Składniki:
(5 porcji)
- 1 kg. obranej marchwi
- 4 szkl. słonego bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny (tylko wierzchnia żółta część!)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
W garnku rozgrzej krótko
oliwę, wrzuć posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Zeszklij przez minutę.
Do garnka dodaj marchewkę
pokrojoną w kawałki (plasterki) grubości około 1 cm., wlej 3 szkl. bulionu.
Gotuj pod pokrywką, na niewielkim ogniu, do całkowitej miękkości marchewki.
Wlej sok z cytryny i
pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez
minutę.
Zdejmij garnek z ognia,
wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko
blenderem.
Jeśli zupa jest dla
Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu i ponownie zmiksuj. Dosól zupę do smaku
jeśli potrzeba.
Podawaj ze świeżo
mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz