Składniki:
(na 19-20 szt.
ciasteczek)
Ciasto (na około 40 szt.
pojedynczych biszkoptów)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 6 łyżek mąki pszennej
Krem różany
- 250 g. serka mascarpone
- 200 g. śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji różanej (np. takiej)
- około 1 łyżki świeżego soku z buraka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder
Oraz
- cukier puder do oprószenia
Ciasteczka biszkoptowe
możesz upiec od razu wszystkie na dwóch dużych blaszkach. Jeśli wolisz najpierw
upiec połowę ciastek na jednej blaszce (tak jak ja), podziel składniki na pół -
2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki.
Nagrzej piekarnik do
170°C.
Ubij białka na sztywno
(najlepiej trzepaczką ręczną sprężynową). Pod koniec ubijania dodaj po jednej
łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Gdy składniki połączą się ubijaj
jeszcze przez minutę lub dwie. Wyjmij trzepaczkę, dodawaj po jednej łyżce
przesianej mąki i wmieszaj w ubite jajka łyżką, zataczając koła bardzo powoli i
delikatnie, aby nie zniszczyć struktury napowietrzonej masy jajecznej.
Gdy już wmieszasz mąkę
od razu nakładaj łyżką porcje ciasta na papier do pieczenia położony na dużej
blaszce. Formuj łyżką okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm. Włóż blachę do
nagrzanego piekarnika na średni poziom i piecz przez 13-14 minut, aż lekko się
zezłocą. Wyjmij ciasteczka (po otwarciu piekarnika biszkopty lekko
"oklapną") i zdejmij powoli z papieru do pieczenia, podwijając papier
pod spód (wtedy ciasteczka się odkleją). Odstaw biszkopciki do wystygnięcia.
Mascarpone zmiksuj
krótko z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodaj esencję różaną i sok z
buraka, zmiksuj na jednolitą masę.
Śmietankę (mocno
schłodzoną) ubijaj mikserem w osobnym naczyniu na sztywno (około 3 minut), pod
koniec ubijania wmiksuj 1 łyżkę cukru pudru. Do różanej masy z mascarpone
przełóż ubitą śmietanę i wmieszaj ją delikatnie łyżką.
Krem różany nałóż do
rękawa cukierniczego, np. z ozdobną końcówką gwiazdką. Na połowę odwróconych
spodem do góry biszkoptów (zimnych) wyciskaj odpowiednią ilość kremu. Przykryj
pozostałymi biszkoptami i lekko dociśnij. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj
delikatnie ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc. Ciastka przez noc zmiękną
pod wpływem kremu.
Przed podaniem
ciasteczka wyjmij z lodówki i oprósz niewielką ilością cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz