września 23, 2016

Ciastka różane



Składniki:
(na 19-20 szt. ciasteczek)

Ciasto (na około 40 szt. pojedynczych biszkoptów)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 6 łyżek mąki pszennej

Krem różany
  • 250 g. serka mascarpone
  • 200 g. śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji różanej (np. takiej)
  • około 1 łyżki świeżego soku z buraka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder

Oraz
  • cukier puder do oprószenia


Ciasteczka biszkoptowe możesz upiec od razu wszystkie na dwóch dużych blaszkach. Jeśli wolisz najpierw upiec połowę ciastek na jednej blaszce (tak jak ja), podziel składniki na pół - 2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki.

Nagrzej piekarnik do 170°C.
Ubij białka na sztywno (najlepiej trzepaczką ręczną sprężynową). Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Gdy składniki połączą się ubijaj jeszcze przez minutę lub dwie. Wyjmij trzepaczkę, dodawaj po jednej łyżce przesianej mąki i wmieszaj w ubite jajka łyżką, zataczając koła bardzo powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć struktury napowietrzonej masy jajecznej.

Gdy już wmieszasz mąkę od razu nakładaj łyżką porcje ciasta na papier do pieczenia położony na dużej blaszce. Formuj łyżką okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na średni poziom i piecz przez 13-14 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmij ciasteczka (po otwarciu piekarnika biszkopty lekko "oklapną") i zdejmij powoli z papieru do pieczenia, podwijając papier pod spód (wtedy ciasteczka się odkleją). Odstaw biszkopciki do wystygnięcia.

Mascarpone zmiksuj krótko z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodaj esencję różaną i sok z buraka, zmiksuj na jednolitą masę.

Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijaj mikserem w osobnym naczyniu na sztywno (około 3 minut), pod koniec ubijania wmiksuj 1 łyżkę cukru pudru. Do różanej masy z mascarpone przełóż ubitą śmietanę i wmieszaj ją delikatnie łyżką.

Krem różany nałóż do rękawa cukierniczego, np. z ozdobną końcówką gwiazdką. Na połowę odwróconych spodem do góry biszkoptów (zimnych) wyciskaj odpowiednią ilość kremu. Przykryj pozostałymi biszkoptami i lekko dociśnij. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj delikatnie ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc. Ciastka przez noc zmiękną pod wpływem kremu.

Przed podaniem ciasteczka wyjmij z lodówki i oprósz niewielką ilością cukru pudru.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza