września 27, 2016

Galette ze śliwkami



Składniki:
(na 2 tarty o średnicy około 20 cm. każda)
Ciasto
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 160 g. masła
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy)
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego

Nadzienie
  • 16 szt. śliwek
  • pół szkl. posiekanych drobno migdałów
  • ok. 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 spore gałązki tymianku cytrynowego

Oraz
  • 1 małe jajko


Na stolnicę wsyp obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki. Dodaj jogurt i wyrób rękami kruche ciasto. Ciasto podziel na pół i każdą połowę zawiń w osobnym woreczku foliowym. Włóż oba ciasta do lodówki na całą noc.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze kawałki i odczekaj około pół godziny, aż ociepli się i zmięknie.

Piekarnik nagrzej do 170°C.
Weź jedną kulę ciasta i wyrób przez chwilę na stolnicy, ulep ponownie kulę a następnie (podsypując ciasto mąką) rozwałkuj na cienki okrągły placek grubości około 3-4 mm. (boki placka będą nierówne i postrzępione). Rozwałkowany placek przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku ciasta (pozostaw wolne około 4-5 cm. ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny. Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.

To samo zrób z ciastem na drugą tartę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz