Składniki:
(na 2 tarty o średnicy
około 20 cm. każda)
Ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 160 g. masła
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy)
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie
- 16 szt. śliwek
- pół szkl. posiekanych drobno migdałów
- ok. 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 spore gałązki tymianku cytrynowego
Oraz
- 1 małe jajko
Na stolnicę wsyp obie
mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i
siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki. Dodaj jogurt i
wyrób rękami kruche ciasto. Ciasto podziel na pół i każdą połowę zawiń w
osobnym woreczku foliowym. Włóż oba ciasta do lodówki na całą noc.
Ciasto po wyjęciu z
lodówki podziel na mniejsze kawałki i odczekaj około pół godziny, aż ociepli
się i zmięknie.
Piekarnik nagrzej do
170°C.
Weź jedną kulę ciasta i
wyrób przez chwilę na stolnicy, ulep ponownie kulę a następnie (podsypując
ciasto mąką) rozwałkuj na cienki okrągły placek grubości około 3-4 mm. (boki placka
będą nierówne i postrzępione). Rozwałkowany placek przenieś na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Na środku ciasta
(pozostaw wolne około 4-5 cm. ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych
migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone rozcięciem ku górze (8 śliwek
na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego
oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta
składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny.
Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette do
nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.
To samo zrób z ciastem
na drugą tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz