września 20, 2016

Zupa z pomarańczowych pomidorów



Składniki:
(4 porcje)
  • 8 pomidorów pomarańczowych
  • 1 marchewka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • po 1 lub 2 gałązki świeżego: majeranku, oregano, tymianku i bazylii
  • kilka listków świeżej szałwii  
  • 1,5 - 2 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku


Paprykę oczyść i podziel na 4 części. Marchew obierz i pokrój w grube plastry. Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej marchewkę oraz paprykę i pomidory skórkami do dołu.

Listki wszystkich ziół oddziel od łodyżek i ugnieć w moździerzu. Wymieszaj je z oliwą. 

Warzywa na blaszce polej oliwą z ziołami. Przykryj drugim kawałkiem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 1 godzinę.

Kolby kukurydzy wrzuć na wrzątek i gotuj do miękkości. Ugotowane ziarna oddziel od kolby ścinając je nożem.

Upieczone warzywa lekko przestudź. Z papryki i pomidorów zdejmij skórki.

Wszystkie warzywa (wraz z kukurydzą) wrzuć do garnka. Dodaj posiekane i zrumienione na maśle cebulę i czosnek. Wlej gorący bulion. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza