Składniki:
(4 porcje)
- 8 pomidorów pomarańczowych
- 1 marchewka
- 2 kolby kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- po 1 lub 2 gałązki świeżego: majeranku, oregano, tymianku i bazylii
- kilka listków świeżej szałwii
- 1,5 - 2 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Paprykę oczyść i podziel
na 4 części. Marchew obierz i pokrój w grube plastry. Pomidory przekrój wzdłuż
na pół. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej marchewkę
oraz paprykę i pomidory skórkami do dołu.
Listki wszystkich ziół
oddziel od łodyżek i ugnieć w moździerzu. Wymieszaj je z oliwą.
Warzywa na blaszce polej
oliwą z ziołami. Przykryj drugim kawałkiem folii i wstaw do piekarnika
nagrzanego do 200°C. Piecz przez 1 godzinę.
Kolby kukurydzy wrzuć na
wrzątek i gotuj do miękkości. Ugotowane ziarna oddziel od kolby ścinając je
nożem.
Upieczone warzywa lekko
przestudź. Z papryki i pomidorów zdejmij skórki.
Wszystkie warzywa (wraz
z kukurydzą) wrzuć do garnka. Dodaj posiekane i zrumienione na maśle cebulę i
czosnek. Wlej gorący bulion. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dopraw do smaku solą
i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz