września 30, 2016

Ciasto z jabłkami i cynamonem



Składniki:
(keksówka o wym. 10 cm. x 25 cm.)
Zaczyn
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 170 g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%

Nadzienie
  • 5 jabłek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mielonego cynamonu (dałam 1 łyżkę cynamonu i 1 łyżkę świeżo zmielonej kory cynamonowej)


Mleko podgrzej leciutko. Dodaj cukier, drożdże i mąkę. Wymieszaj dokładnie firlejką, aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodaj masło i siekaj nożem tak długo, aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wtedy dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj przez chwilę a potem wyrób rękami gładkie ciasto. Z ciasta ulep kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką na 1 godzinę.

Jabłka obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubych oczkach. Bierz po trochę startych jabłek w dłonie i mocno odciśnij z nich sok (ze wszystkich startych jabłek odcisnęłam  około 1 szkl. soku. Sok wypij na zdrowie). Przełóż jabłka na patelnię o grubym dnie. Dodaj cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj i smaż jabłka przez około 15 minut (uważaj, aby nie przypalić). Odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką). Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie zimne uprażone jabłka, małym sitkiem przesiej na jabłka cynamon. Zwiń ciasto jak roladę zaczynając zwijać od krótszego boku. Włóż zwinięte ciasto do blaszki wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez 10 minut. Jeśli ciasto z wierzchu zacznie się zbyt szybko rumienić przykryj je folią aluminiową i zmień tryb na pieczenie od dołu.

Ciasto wystudź w blaszce. Przechowuj owinięte w lnianą ściereczkę.







1 komentarz: