października 04, 2016

Spaghetti z kurkami



Składniki:
(4 porcje)
  • 400-450 g. makaronu spaghetti
  • 400 g. kurek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, koperku, natki pietruszki
  • pół łyżki małych listków świeżej szałwii
  • odrobina soku z cytryny do smaku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas)

Kurki oczyść za pomocą pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe pozostaw w całości.

Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i gotuj, aż będzie al dente.

W tym czasie zrób sos z kurek. Na dużej patelni podgrzej masło i oliwę, wrzuć kurki i smaż na średnim ogniu pod pokrywką przez najwyżej 4 minuty (nigdy nie dodawaj soli do kurek na początku odróbki!).

Zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz wszystkie zioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza