września 06, 2016

Zupa pomidorowa z bazylią




Składniki:
(3 porcje)
  • 1,200 kg. mocno dojrzałych pomidorów
  • garść świeżych listków bazylii + kilka do podania
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • garść blanszowanych migdałów
  • oliwa z oliwy do skropienia

Pomidory umyj, natnij w kilku miejscach skórkę i zalej wrzątkiem na 10 minut.

Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na mniejsze kawałki. Wrzuć pomidory do garnka, doda masło, cynamon i posiekane drobno listki bazylii. Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw cukrem, pieprzem i solą.

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć blanszowane migdały i upraż ja na lekko złoty kolor. Przełóż na deskę i gdy ostygną posiekaj nożem na małe kawałeczki.

Zupę przed podaniem skrop oliwą, posyp prażonymi migdałami i listkami mięty.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza