września 13, 2016

Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze




Składniki:
(13-14 szt. muffinek)
  • 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pistacjowy
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść do posypania
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki soku z cytryny



W misie miksera zmiksuj ze sobą jajka, mleko, olej i startą dynię.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier drobny i waniliowy, proszek do pieczenia i kardamon. Do mokrych składników wsyp połowę wymieszanych składników suchych i krótko zmiksuj. Dosyp drugą połowę i miksuj, aż składniki się połączą (niezbyt długo).

Formę do pieczenia babeczek/muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotek). Formę od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 30 minut (aż muffinki ładnie się zrumienią z wierzchu).

Wyjmij muffinki z blaszki i ostudź na kratce.

Pistacje zmiel w młynku do kawy. Przełóż do wysokiej miseczki, dodaj cukier puder, mleko i sok z cytryny. Mieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2 minuty. Lukrem od razu posmaruj wystudzone muffinki i posyp drobno posiekanymi dodatkowymi pistacjami (lukier jest gęsty i taki ma być, szybko tężeje).









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza