Składniki:
(13-14 szt. muffinek)
- 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki)
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pistacjowy
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść do posypania
- 1 łyżka mleka
- 1,5 łyżki soku z cytryny
W misie miksera zmiksuj
ze sobą jajka, mleko, olej i startą dynię.
W osobnej misce
wymieszaj mąkę, sól, cukier drobny i waniliowy, proszek do pieczenia i
kardamon. Do mokrych składników wsyp połowę wymieszanych składników suchych i
krótko zmiksuj. Dosyp drugą połowę i miksuj, aż składniki się połączą (niezbyt
długo).
Formę do pieczenia
babeczek/muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do nich ciasto (do 3/4 wysokości
papilotek). Formę od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez
30 minut (aż muffinki ładnie się zrumienią z wierzchu).
Wyjmij muffinki z
blaszki i ostudź na kratce.
Pistacje zmiel w młynku
do kawy. Przełóż do wysokiej miseczki, dodaj cukier puder, mleko i sok z
cytryny. Mieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2
minuty. Lukrem od razu posmaruj wystudzone muffinki i posyp drobno posiekanymi
dodatkowymi pistacjami (lukier jest gęsty i taki ma być, szybko tężeje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz