września 09, 2016

Zupa dyniowa z gruszką i chili



Składniki:
(4-5 porcji)
  • 700 g. dyni Hokkaido (waga ze skórką, ale bez pestek)
  • 2 nieduże gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (dynia ma być całkiem miękka).

Wyjmij dynię z pieca, odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w dużą kostkę. Skórki nie zdejmuj, po upieczeniu jest miękka i bardzo smaczna, możesz jedynie odkroić w tych miejscach gdzie się bardziej zrumieniła leżąc na folii. Gruszki pozbaw gniazd nasiennych i zdejmij z nich skórkę. Również pokrój w kostkę.

W garnku rozpuść masło. Wrzuć na nie posiekany drobno czosnek i cebulę i smaż, aż lekko się zezłoci. Wlej 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj.

Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza