Składniki:
(4-5 porcji)
- 700 g. dyni Hokkaido (waga ze skórką, ale bez pestek)
- 2 nieduże gruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2-3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego
Dynię pokrój na mniejsze
kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do
pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim
kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 50-60
minut (dynia ma być całkiem miękka).
Wyjmij dynię z pieca,
odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w dużą kostkę. Skórki nie zdejmuj, po
upieczeniu jest miękka i bardzo smaczna, możesz jedynie odkroić w tych
miejscach gdzie się bardziej zrumieniła leżąc na folii. Gruszki pozbaw gniazd
nasiennych i zdejmij z nich skórkę. Również pokrój w kostkę.
W garnku rozpuść masło.
Wrzuć na nie posiekany drobno czosnek i cebulę i smaż, aż lekko się zezłoci.
Wlej 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do
wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Zdejmij garnek z ognia i
zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną
szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj.
Zupę podawaj na ciepło,
posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz