Składniki:
(4 porcje)
- 5 dużych cebuli
- 3 główki (nie ząbki) czosnku
- 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 szkl. słonego wywaru z warzyw
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
Cebule i główki czosnku
pozostaw w łupinach. Cebule przekrój na pół i ułóż wraz z główkami czosnku na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do
piekarnika i piecz przez 45 minut w 200°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do
przestudzenia.
W garnku rozpuść masło,
dodaj listek laurowy, ziele angielskie i listki tymianku. Smaż przez
minutę.
Wlej wywar i dodaj
pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą w połowie miękkie. Dodaj upieczoną i obraną
z łupin cebulę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
Do zupy dodaj obrany z
łupinek czosnek i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z
ognia.
Zupę zmiksuj, popraw
solą i pieprzem.
Podawaj na gorąco ze
startym parmezanem i świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz