września 16, 2016

Zupa cebulowo-czosnkowa



Składniki:
(4 porcje)
  • 5 dużych cebuli
  • 3 główki (nie ząbki) czosnku
  • 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 szkl. słonego wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania

Cebule i główki czosnku pozostaw w łupinach. Cebule przekrój na pół i ułóż wraz z główkami czosnku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut w 200°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

W garnku rozpuść masło, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i listki tymianku. Smaż przez minutę. 

Wlej wywar i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą w połowie miękkie. Dodaj upieczoną i obraną z łupin cebulę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

Do zupy dodaj obrany z łupinek czosnek i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia.

Zupę zmiksuj, popraw solą i pieprzem.

Podawaj na gorąco ze startym parmezanem i świeżym pieczywem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz