października 25, 2016

Kurczak w czekoladzie i chili



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 30 g. gorzkiej czekolady
  • 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 goździki
  • 2 większe cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro lubisz)
  • duża gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku (u mnie pół na pół zwykły i cytrynowy)


Udka i podudzia dokładnie umyj i osusz. Włóż do miski i zalej winem. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na noc.

Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami.

Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą na drobnych oczkach, wymieszaj.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka i smaż, aż udka się zrumienią. Przewróć mięso na drugą stronę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż kurczak się zrumieni a cebula zmięknie i lekko się zezłoci.

Zawartość patelni (wraz z całą oliwą) przełóż do większego naczynia do zapiekania. Ułóż udka jedno obok drugiego. Posyp mięso mieszanką z czekoladą i chili, polej octem winnym. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 50-60 minut. 

W trakcie pieczenia dwukrotnie wyjmij naczynie i przewróć mięso na drugą stronę, aby czekolada i przyprawy dobrze "oblepiły" kurczaka.

Podawaj na ciepło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz