Składniki:
(tortownica o średnicy
20 cm.)
- 180 g. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g. masła
- 70 g. łuskanych orzechów włoskich
- 60 g. łuskanych migdałów
- szczypta soli
Masa serowo-dyniowa:
- 400 g. mielonego twarogu sernikowego (może być z wiadereczka)
- 1,5 szkl. puree z dyni Hokkaido*
- 110 g. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 2 łyżki cukru zwykłego
Kajmak:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. kremowej śmietany 30% (nie słodkiej śmietanki)
- 170 g. cukru trzcinowego
Migdały i orzechy posiekaj drobniutko
nożem.
Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem pudrem
i szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj je drobniutko nożem. Dosyp orzechy i
migdały, dodaj żółtka. Przesiekaj a następnie wyrób ciasto rękami.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż
papierem do pieczenia. Papier posmaruj odrobiną masła. Dno blaszki wylep
dokładnie ciastem i zrób w nim kilka nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 170°C i podpiecz przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg
przełóż do wyższego naczynia, dodaj cukier trzcinowy, żółtka i cukier z
wanilią. Miksuj przez minutę. Dodajwaj po łyżce puree z dyni a na koniec mąkę
ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj do masy
serowo-dyniowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód,
wyrównaj wierzch i wstaw od razu do piekarnika (170°C). Piecz przez 1 godz.
Sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw w
tortownicy do wystygnięcia. Wstaw w tortownicy do lodówki najlepiej na całą
noc.
Mleko wymieszaj ze śmietaną i cukrem
trzcinowym w niedużym garnku. Postaw na mały ogień i gotuj, od czasu do czasu
mieszając, około 1 godz., aż kajmak mocno zgęstnieje. Wystudź.
Sernik wyjmij z tortownicy, górę i boki
posmaruj zimnym kajmakiem. Schłódź w lodówce przez godzinę.
* puree z dyni: pokrój dynię wraz ze
skórką na mniejsze kawałki i ułóż skórką do dołu w blaszce wyłożonej folią
aluminiową. Przykryj drugim kawałkiem folii i piecz w 200°C, aż widelec będzie
wchodził miękko w dynię. Z upieczonej dyni zdejmij skórkę. Zmiksuj dynię
blenderem. Zostaw do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz