Składniki:
(9 szt.)
- 150 g. mąki pszennej
- 1 żółtko
- 65 g. masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany 18%
Krem marchewkowy:
- 100 g. obranej marchewki
- 3/4 szkl. świeżo tłoczonego soku z marchewki
- 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 125 g. mascarpone
Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem
i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
i wyklejaj nim natłuszczone wcześniej małe foremki do tarteletek. Ciasto na
dnie każdej foremki nakłuj widelcem. Spody do tarteletek piecz w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Wyjmij z pieca, ostudź i delikatnie wyłóż
spody z foremek.
Marchewki pokrój na plasterki grubości 1
cm., zalej wodą tylko do ich przykrycia i gotuj pod pokrywką do miękkości.
Odcedź i zmiksuj blenderem. Otrzymane puree przełóż do rondelka i wymieszaj z
sokiem z marchwi. Postaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania.
Żółtka miksuj z cukrem przez 3 minuty.
Dodaj mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Zmiksuj ponownie.
Wlej wszystko do gotującego się soku marchewkowego i mieszaj energicznie, aż
utworzy się gęsty budyń. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i całkiem wystudź.
Mascarpone zmiksuj krótko, dodawaj do
niego po łyżce zimnego budyniu i wmiksuj go w serek.
Gotowym kremem napełnij wystudzone
tarteletki. Możesz schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz