Składniki:
(5-6 porcji)
- 1 i 1/3 szkl. ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco)
- 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido)
- 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką)
- 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki)
- 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. drobno startego parmezanu
- po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- świeżo mielony czarny pieprz
Na dużej patelni rozpuść
masło. Wrzuć drobno posiekane cebule oraz czosnek, zamieszaj i smaż przez
minutę. Dosyp ryż, mieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty, aż się
zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić).
Do ryżu wlej wino i
czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną
cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe
możesz przekroić tylko na pół). Wlej 2 szkl. gorącego wywaru, wymieszaj
zawartość patelni i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion.
Dodaj kolejną szklankę
bulionu i czekaj, aż zostanie wchłonięty.
Wlej ostatnią szklankę
wywaru i wsyp posiekaną pietruszkę oraz koperek. Zaczekaj, aż ryż wchłonie
połowę wywaru i wyłącz ogień pod patelnią. Do risotta wsyp parmezan, dopraw
pieprzem, dokładnie wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty.
Risotto podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz