października 07, 2016

Risotto z dynią i grzybami



Składniki:
(5-6 porcji)
  • 1 i 1/3 szkl. ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco)
  • 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido)
  • 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką)
  • 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki)
  • 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. drobno startego parmezanu
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • świeżo mielony czarny pieprz


Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć drobno posiekane cebule oraz czosnek, zamieszaj i smaż przez minutę. Dosyp ryż, mieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty, aż się zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić).

Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej 2 szkl. gorącego wywaru, wymieszaj zawartość patelni i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion.

Dodaj kolejną szklankę bulionu i czekaj, aż zostanie wchłonięty. 

Wlej ostatnią szklankę wywaru i wsyp posiekaną pietruszkę oraz koperek. Zaczekaj, aż ryż wchłonie połowę wywaru i wyłącz ogień pod patelnią. Do risotta wsyp parmezan, dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty.

Risotto podawaj od razu.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza