października 13, 2016

Rolada lawendowa



Składniki:
Ciasto
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem lawendowy
  • 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatków lawendy
  • 200 g. śmietanki 36%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 50 g. białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego (najlepiej tego)


Dużą blachę, np. czarną prostokątną z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.

Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij pianę trzepaczką sprężynową. Gdy piana będzie już prawie całkiem sztywna dodaj 1 łyżkę cukru i dalej ubijaj. Po chwili dodaj kolejną łyżkę cukru. Po cukrze dodawaj do piany po jednym żółtku i cały czas ubijaj masę. Po dodaniu ostatniego żółtka wlej do masy ocet i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.

Wyjmij trzepaczkę. Do ubitych jaj dodawaj po jednej łyżce przesianej przez sitko mąki pszennej i ziemniaczanej, mieszaj dużą łyżką za każdym razem bardzo powoli i delikatnie zataczając koła. Gdy mąki zostaną wmieszane w jajka, wyłóż ciasto na wyłożoną papierem blachę i delikatnie rozsmaruj po całej powierzchni. Od razu wstaw do nagrzanego piekarnika (pieczenie góra-dół) i piecz biszkopt przez 13 minut. Ciasto ma jedynie zacząć się rumienić i być bardzo jasne.

Wyjmij ciasto z piekarnika. Od razu po wyjęciu, trzymając za papier przełóż biszkopt na stolnicę górą ciasta do dołu. Papier będzie teraz na górze, zdejmij go (odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym w pudrze (zmiel go w młynku do kawy).

Śmietanka przed przystąpieniem do ubijania musi być mocno schłodzona. Przełóż ją do wysokiego naczynia i ubijaj standardowymi końcówkami miksera przez około 5 minut. Śmietanka jest ubita na sztywno, gdy podczas miksowania końcówki do ubijania tworzą na wierzchu śmietany wzorki. Ubitą śmietanę wstaw do lodówki.

Serek mascarpone zmiksuj krótko mikserem. Dodaj do niego rozgniecione kwiatki lawendy, sok z cytryny i trochę barwnika (tyle by uzyskać mniej lub bardziej intensywny fioletowy kolor). Dodawaj również po łyżeczce rozpuszczonej i wystudzonej czekolady. Zmiksuj by barwnik dobrze się rozmieszał.

Wyjmij z lodówki ubitą śmietankę i dodaj do niej lawendowy serek, zmiksuj krótko na wolnych obrotach.

Rozwiń delikatnie biszkopt i usuń ręcznik. W jego miejsce rozsmaruj krem lawendowy i zwiń roladę zaczynając od krótszego boku ciasta. Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin (przykryj ją ściereczką kuchenną). Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń