października 21, 2016

Sernik dyniowy w kajmaku



Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)
  • 180 g. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g. masła
  • 70 g. łuskanych orzechów włoskich
  • 60 g. łuskanych migdałów
  • szczypta soli

Masa serowo-dyniowa:
  • 400 g. mielonego twarogu sernikowego (może być z wiadereczka)
  • 1,5 szkl. puree z dyni Hokkaido*
  • 110 g. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru zwykłego

Kajmak:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. kremowej śmietany 30% (nie słodkiej śmietanki)
  • 170 g. cukru trzcinowego



Migdały i orzechy posiekaj drobniutko nożem.


Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj je drobniutko nożem. Dosyp orzechy i migdały, dodaj żółtka. Przesiekaj a następnie wyrób ciasto rękami.

Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj odrobiną masła. Dno blaszki wylep dokładnie ciastem i zrób w nim kilka nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiecz przez 15 minut.

W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do wyższego naczynia, dodaj cukier trzcinowy, żółtka i cukier z wanilią. Miksuj przez minutę. Dodajwaj po łyżce puree z dyni a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj do masy serowo-dyniowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód, wyrównaj wierzch i wstaw od razu do piekarnika (170°C). Piecz przez 1 godz.

Sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do wystygnięcia. Wstaw w tortownicy do lodówki najlepiej na całą noc.

Mleko wymieszaj ze śmietaną i cukrem trzcinowym w niedużym garnku. Postaw na mały ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, około 1 godz., aż kajmak mocno zgęstnieje. Wystudź.

Sernik wyjmij z tortownicy, górę i boki posmaruj zimnym kajmakiem. Schłódź w lodówce przez godzinę.


* puree z dyni: pokrój dynię wraz ze skórką na mniejsze kawałki i ułóż skórką do dołu w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przykryj drugim kawałkiem folii i piecz w 200°C, aż widelec będzie wchodził miękko w dynię. Z upieczonej dyni zdejmij skórkę. Zmiksuj dynię blenderem. Zostaw do wystygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz