listopada 03, 2016

Racuszki z rodzynkami



Składniki:
Rozczyn
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szkl. lekko ciepłego mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

Ciasto
  • 300 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek lekko ciepłej wody
  • 3/4 szkl. lekko ciepłego mleka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub zwykłego)
  • 100 g. rodzynek

Oraz
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • golden syrup lub miód



W wyższej misce lub garnku wymieszaj ze sobą składniki na rozczyn tak, aby nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Rodzynki zalej bardzo gorącą wodą i odłóż na 5 minut. Następnie odcedź i osusz na papierowym ręczniku.

Do miski z podrośniętym rozczynem wlej mleko, wodę i lekko "rozkłócone" jajko. Dodaj sól, ocet i przesianą mąkę. Wymieszaj łyżką drewnianą i wyrabiaj przez 5 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dosyp rodzynki i wyrabiaj jeszcze przez minutę.

Wyjmij łyżkę a miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Do garnka o grubszym dnie wlej olej, na wysokość około 3 cm. od dna garnka. Rozgrzej dobrze olej. Nabieraj po 1 łyżce ciasta i kładź na olej, starając się aby porcja ciasta się nie ciągnęła i nie rozchodziła, a pozostała "kulką". Dla ułatwienia możesz łyżkę, którą nabierzesz ciasto moczyć w gorącej wodzie. Smaż racuszki z obu stron na złoto (jeśli zbyt szybko będą się rumienić, zmniejsz odrobinę ogień, a po czasie znowu zwiększ, aby olej nie obniżył za bardzo swojej temperatury).

Wyjmuj racuszki z oleju i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane odrobiną golden syrupu lub miodu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz