Składniki:
Rozczyn
- 15 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szkl. lekko ciepłego mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
Ciasto
- 300 g. mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżek lekko ciepłej wody
- 3/4 szkl. lekko ciepłego mleka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka octu jabłkowego (lub zwykłego)
- 100 g. rodzynek
Oraz
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
- golden syrup lub miód
W wyższej misce lub
garnku wymieszaj ze sobą składniki na rozczyn tak, aby nie było grudek. Miskę
przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Rodzynki zalej bardzo
gorącą wodą i odłóż na 5 minut. Następnie odcedź i osusz na papierowym
ręczniku.
Do miski z podrośniętym
rozczynem wlej mleko, wodę i lekko "rozkłócone" jajko. Dodaj sól,
ocet i przesianą mąkę. Wymieszaj łyżką drewnianą i wyrabiaj przez 5 minut,
starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dosyp rodzynki i
wyrabiaj jeszcze przez minutę.
Wyjmij łyżkę a miskę
przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1
godzinę.
Do garnka o grubszym dnie
wlej olej, na wysokość około 3 cm. od dna garnka. Rozgrzej dobrze olej.
Nabieraj po 1 łyżce ciasta i kładź na olej, starając się aby porcja ciasta się
nie ciągnęła i nie rozchodziła, a pozostała "kulką". Dla ułatwienia
możesz łyżkę, którą nabierzesz ciasto moczyć w gorącej wodzie. Smaż racuszki z
obu stron na złoto (jeśli zbyt szybko będą się rumienić, zmniejsz odrobinę
ogień, a po czasie znowu zwiększ, aby olej nie obniżył za bardzo swojej
temperatury).
Wyjmuj racuszki z oleju
i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawaj ciepłe posypane
cukrem pudrem lub polane odrobiną golden syrupu lub miodu.
Dodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron