Składniki:
(4 porcje)
- 4 duże jabłka
- 16-20 goździków
Sos orzechowy:
- 3/4 szkl. mleczka kokosowego
- 1/4 - 1/2 szkl. mleka krowiego
- 90 g. wyłuskanych orzechów ziemnych (niesolonych)
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka sezamowej pasty tahini
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Jabłka umyj i wytrzyj. W
każde jabłko wbij po kilka goździków. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i
wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz (bez pokrywy), aż jabłka będą
miękkie, sprawdź wbijając w jabłko wykałaczkę.
Orzechy zmiel w młynku
do kawy. Zmielone wsyp na suchą gorącą patelnię i praż orzechy, aż poczujesz
ich zapach i leciutko się zrumienią (uważaj, aby nie przypalić, często
mieszaj). Zdejmij orzechy z patelni.
W małym garnku połącz ze
sobą wszystkie składniki na sos (także zmielone i uprażone orzechy). Mieszaj i
podgrzewaj, aż sos się zagotuje. Gotuj przez minutę na malutkim ogniu. Na tym
etapie sos się "zważy" - oddzieli się od niego tłuszcz orzechowy.
Zmiksuj krótko sos blenderem a zrobi się gładki. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt
gęsty, dolej trochę więcej mleka krowiego i ponownie zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz