listopada 22, 2016

Pieczone jabłka z sosem orzechowym



Składniki:
(4 porcje)
  • 4 duże jabłka
  • 16-20 goździków

Sos orzechowy:
  • 3/4 szkl. mleczka kokosowego
  • 1/4 - 1/2 szkl. mleka krowiego
  • 90 g. wyłuskanych orzechów ziemnych (niesolonych)
  • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka sezamowej pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru trzcinowego


Jabłka umyj i wytrzyj. W każde jabłko wbij po kilka goździków. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz (bez pokrywy), aż jabłka będą miękkie, sprawdź wbijając w jabłko wykałaczkę.

Orzechy zmiel w młynku do kawy. Zmielone wsyp na suchą gorącą patelnię i praż orzechy, aż poczujesz ich zapach i leciutko się zrumienią (uważaj, aby nie przypalić, często mieszaj). Zdejmij orzechy z patelni.

W małym garnku połącz ze sobą wszystkie składniki na sos (także zmielone i uprażone orzechy). Mieszaj i podgrzewaj, aż sos się zagotuje. Gotuj przez minutę na malutkim ogniu. Na tym etapie sos się "zważy" - oddzieli się od niego tłuszcz orzechowy. Zmiksuj krótko sos blenderem a zrobi się gładki. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty, dolej trochę więcej mleka krowiego i ponownie zagotuj.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz