listopada 10, 2016

Prosty chleb pszenny



Składniki:
(na bochen o wadze 1 kg.)
Rozczyn
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1/4 szkl. letniego mleka

Ciasto właściwe
  • podrośnięty rozczyn
  • 700 g. mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. letniej wody
  • 20 g. roztopionego masła


Do miski rozkrusz drożdże, posyp je cukrem i rozetrzyj grzbietem łyżki. Wlej mleko i wsyp mąkę. Wymieszaj aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą. Do wyrośniętego rozczynu wlej wodę i wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj łyżką drewnianą. Wlej roztopione i ostudzone masło i znów krótko wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie (około 10 minut).

Z ciasta zrób kulę i przełóż ją z powrotem do miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, krótko wyrabiaj (wystarczy minuta) i nadaj mu kształt podłużnego chleba.

Przełóż uformowany chleb na blachę oprószoną mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Chleb oprósz z wierzchu mąką i zrób w poprzek kilka nacięć. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika uprzednio nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 30 minut. Chleb jest dobry gdy ładnie zrumieni się z wierzchu i od spodu oraz gdy usłyszysz głuchy odgłos po puknięciu go w spód.

Wyjmij z piekarnika i połóż na kratce (ważne, aby chleb stygł również od dołu). Odstaw do całkowitego wystudzenia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz