Składniki:
(na bochen o wadze 1
kg.)
Rozczyn
- 15 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 czubate łyżeczki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1/4 szkl. letniego mleka
Ciasto właściwe
- podrośnięty rozczyn
- 700 g. mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. letniej wody
- 20 g. roztopionego masła
Do miski rozkrusz
drożdże, posyp je cukrem i rozetrzyj grzbietem łyżki. Wlej mleko i wsyp mąkę.
Wymieszaj aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiej przez sito
i wymieszaj z solą. Do wyrośniętego rozczynu wlej wodę i wsyp przesianą mąkę.
Wymieszaj łyżką drewnianą. Wlej roztopione i ostudzone masło i znów krótko
wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie (około 10
minut).
Z ciasta zrób kulę i przełóż
ją z powrotem do miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłóż
na stolnicę, krótko wyrabiaj (wystarczy minuta) i nadaj mu kształt podłużnego
chleba.
Przełóż uformowany chleb
na blachę oprószoną mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Chleb oprósz z wierzchu
mąką i zrób w poprzek kilka nacięć. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika
uprzednio nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz
temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 30 minut. Chleb jest dobry gdy
ładnie zrumieni się z wierzchu i od spodu oraz gdy usłyszysz głuchy odgłos po
puknięciu go w spód.
Wyjmij z piekarnika i
połóż na kratce (ważne, aby chleb stygł również od dołu). Odstaw do całkowitego
wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz