grudnia 20, 2016

Babka piernikowa



Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

Kurkumowy lukier
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mleka



Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszaj razem.
Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki pszennej.

Wbij całe jajka do misy miksera. Dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta.

Zmniejsz obroty miksera dodaj masło orzechowe i wlewaj ciurkiem olej (cały czas miksuj). Teraz wsyp wymieszane składniki suche i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika (wcześniej nagrzanego do 160°C). Piecz przez 45-48 minut, zrób również test suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika babkę wyjmij z formy i ostudź na kratce.

W niedużej miseczce wymieszaj grzbietem łyżki cukier puder z kurkumą, mlekiem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj mikserem przez 1-2 minuty, aż lukier będzie płynny i jednolity. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę i zaczekaj, aż zastygnie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz