Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Kurkumowy lukier
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mleka
Wszystkie składniki na
babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki, proszek do
pieczenia i przyprawę do piernika wymieszaj razem.
Formę do babki wysmaruj
masłem i oprósz odrobiną mąki pszennej.
Wbij całe jajka do misy
miksera. Dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut, aż masa
znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta.
Zmniejsz obroty miksera
dodaj masło orzechowe i wlewaj ciurkiem olej (cały czas miksuj). Teraz wsyp
wymieszane składniki suche i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia
się składników, nie dłużej.
Ciasto wyłóż do
przygotowanej formy i wstaw do piekarnika (wcześniej nagrzanego do 160°C).
Piecz przez 45-48 minut, zrób również test suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika
babkę wyjmij z formy i ostudź na kratce.
W niedużej miseczce
wymieszaj grzbietem łyżki cukier puder z kurkumą, mlekiem i sokiem z cytryny.
Następnie zmiksuj mikserem przez 1-2 minuty, aż lukier będzie płynny i
jednolity. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę i zaczekaj, aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz