Składniki:
(2 porcje)
Omlety
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- kawałeczek masła
Klementynki
- 10 klementynek
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- 1/2 łyżeczki nasionek anyżu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z połówki cytryny
Klementynki obierz ze
skórek i podziel na pojedyncze cząstki. Z części zdejmij również białe błonki,
część pozostaw w błonkach, usuń tylko grubsze "żyłki" biegnące wzdłuż
cząstek owoców.
Nasionka anyżu rozgnieć
w moździerzu.
Na patelni rozpuść
masło, dodaj drobno starty imbir, anyż i cynamon. Smaż na małym ogniu przez
minutę. Dodaj klementynki, sok i skórkę z cytryny oraz cukier trzcinowy.
Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez kilka minut, aż pozbawione błonek owoce
puszczą sok i się rozpadną pod wpływem ciepła.
Żółtka oddziel od
białek. Białka umieść w misie miksera, dodaj do nich szczyptę soli i ubij
mikserem sztywną pianę. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do jajek przesiej mąkę i
wymieszaj powoli i delikatnie masę za pomocą łyżki (nie miksuj, bo zniszczysz
strukturę ubitych jajek i omlety nie będą puszyste).
Rozgrzej patelnię i
posmaruj jej powierzchnię odrobiną masła. Wyłóż np. chochlą, połowę masy
jajecznej i rozsmaruj ją tak, aby powstało koło grubości około 2 cm. Smaż
chwilę, podważ omlet łopatką i sprawdź czy zrumienił się trochę od spodu. Jeśli
tak przewróć omlet na drugą stronę (najlepiej podbierając go dwiema łopatkami)
i zaczekaj, aż się zrumieni. Wyłóż na talerz, posmaruj znowu trochę patelnię
masłem i tak samo upiecz drugi omlet.
Podawaj od razu
oprószone cukrem pudrem z ciepłymi klementynkami na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz