grudnia 27, 2016

Omlet na słodko z klementynkami



Składniki:
(2 porcje)
Omlety
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kawałeczek masła

Klementynki
  • 10 klementynek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 łyżeczki nasionek anyżu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połówki cytryny


Klementynki obierz ze skórek i podziel na pojedyncze cząstki. Z części zdejmij również białe błonki, część pozostaw w błonkach, usuń tylko grubsze "żyłki" biegnące wzdłuż cząstek owoców.

Nasionka anyżu rozgnieć w moździerzu.

Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno starty imbir, anyż i cynamon. Smaż na małym ogniu przez minutę. Dodaj klementynki, sok i skórkę z cytryny oraz cukier trzcinowy. Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez kilka minut, aż pozbawione błonek owoce puszczą sok i się rozpadną pod wpływem ciepła.

Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w misie miksera, dodaj do nich szczyptę soli i ubij mikserem sztywną pianę. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do jajek przesiej mąkę i wymieszaj powoli i delikatnie masę za pomocą łyżki (nie miksuj, bo zniszczysz strukturę ubitych jajek i omlety nie będą puszyste).

Rozgrzej patelnię i posmaruj jej powierzchnię odrobiną masła. Wyłóż np. chochlą, połowę masy jajecznej i rozsmaruj ją tak, aby powstało koło grubości około 2 cm. Smaż chwilę, podważ omlet łopatką i sprawdź czy zrumienił się trochę od spodu. Jeśli tak przewróć omlet na drugą stronę (najlepiej podbierając go dwiema łopatkami) i zaczekaj, aż się zrumieni. Wyłóż na talerz, posmaruj znowu trochę patelnię masłem i tak samo upiecz drugi omlet.

Podawaj od razu oprószone cukrem pudrem z ciepłymi klementynkami na wierzchu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz