grudnia 10, 2016

Grochówka z chorizo



Składniki:
(6 porcji)
  • 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek)
  • 150-200 g. cienkiej chorizo
  • 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki)
  • 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli


Boczek pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką.

Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko podsmaż. Wyłóż kiełbasę, ale tłuszcz zostaw.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię po smażeniu chorizo i smaż, aż warzywa zaczną się rumienić.

Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut.

Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne 15 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz