Składniki:
(6 porcji)
- 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek)
- 150-200 g. cienkiej chorizo
- 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki)
- 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
Boczek pokrój w grube
plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub
żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do
zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10
minut, przykryj garnek pokrywką.
Kiełbasę chorizo pokrój
w plasterki, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko podsmaż. Wyłóż
kiełbasę, ale tłuszcz zostaw.
Marchewkę, pietruszkę i
seler zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko na
patelnię po smażeniu chorizo i smaż, aż warzywa zaczną się rumienić.
Do gotującego się grochu
dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i
gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut.
Do zupy dodaj posiekany
w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne 15
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz