stycznia 04, 2017

Cynamonki



Składniki:
(15 szt.)
Ciasto
  • 300 g. mąki pszennej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru drobnego + 1 łyżeczka
  • 2 małe jajka
  • 50 g. masła
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe
  • 60 g. masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Oraz
  • 1 małe jajko
  • cukier trzcinowy gruby


Mąkę przesiej do miski. W środku mąki zrób dołek aż do dna miski, wkrusz tam drożdże i posyp je łyżeczką cukru.

Mleko podgrzej, aby było letnie. Wlej połowę na drożdże i mieszaj grzbietem drewnianej łyżki, zagarniając jednocześnie mąkę do dołka, aż utworzy się lekko gęsta papka. Taki zaczyn odstaw na 15 minut.

Do miseczki wbij jajka i rozbełtaj je z cukrem aż ten się trochę rozpuści. Masło rozpuść i ostudź.

Do miski z mąką i zaczynem dodaj sól i wszystko wymieszaj. Wlej pozostałe mleko i jajka z cukrem. Wymieszaj łyżką i wyrabiaj przez chwilę. Wlej rozpuszczone zimne masło i wyrabiaj przez 5-10 minut.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godz.

Masło na nadzienie rozpuść i zdejmij z ognia. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i trzcinowy. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia (masa zgęstnieje).

Zagłębienia formy do pieczenia babeczek czy muffinek wysmaruj masłem.

Ciasto wyłóż na stolnicę obficie posypaną mąką (nie żałuj mąki podczas rozwałkowywania, ciasto jest mięciutkie i klejące). Rozwałkuj duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. i rozsmaruj na całej powierzchni gęstą masę z cynamonem. Zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku i pokrój w poprzek na paski o grubości 2-2,5 cm. Przekładaj porcje ciasta z cynamonem od razu do natłuszczonej formy (kładź cynamonki na dnie zagłębień). 
Odstaw formę z bułeczkami do podrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną grubego cukru trzcinowego.

Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz, aż się ładnie zrumienią (około 15 minut). Wyjmij z formy i ostudź.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz