Składniki:
(3 porcje)
- 6 szt. portobello
- 2/3 szkl. jasnej komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szkl. wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 150 g. sera koziego dojrzewającego
- 1/4 czerwonej papryki
- czubata łyżka natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Quinoę wsyp na sitko i
przepłucz pod strumieniem zimnej wody, odsącz. Do garnka wlej oliwę i trochę
podgrzej. Wsyp opłukaną komosę, mieszaj i smaż na niedużym ogniu przez 2
minuty.
Wlej szklankę wody,
zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Przykryj pokrywką i gotuj komosę przez 15
minut, aż wchłonie całą wodę. Następnie wyłóż do większej miski.
Oczyść kapelusze
portobello i odetnij nóżki (nie wyrzucaj). Łyżeczką wydrąż ciemne blaszki z
kapeluszy.
Nóżki pieczarek pokrój
drobniutko, zrób to również z papryką i cebulą.
Na patelni rozpuść
masło, wrzuć cebulę i nóżki z portobello. Smaż aż trochę zmiękną, dodaj do nich
paprykę i podduś jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do wystudzonej
komosy ryżowej.
Połowę sera koziego
zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i dodaj
natkę pietruszki. Wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do
200°C. Kapelusze pieczarek nadziej farszem i ułóż na natłuszczonej blaszce lub
papierze do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij i powciskaj w
farsz pozostały ser pokrojony w większą kostkę. Zapiekaj jeszcze przez 10
minut.
Podawaj od razu po
wyjęciu z pieca, same lub z ulubioną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz