Składniki:
(4-5 porcji)
- 140 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas formowania
- 50 g. mąki ziemniaczanej
- 80 g. rukoli
- 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 małe jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g. masła
- 8-10 szt. surowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach)
- 4-5 ząbków czosnku
- mała garść listków szałwii
- twardy ser dojrzewający do posypania (u mnie pecorino romano)
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Pancerze krewetek natnij
ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne "żyłki" (rób to bardzo
ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Po usunięciu jelit opłucz
dokładnie krewetki pod bieżącą zimną wodą.
Ugotowane ziemniaki
obierz z mundurków i przeciśnij przez praskę. Rukolę włóż do wysokiego wąskiego
naczynia, dodaj jajko i zmiksuj blenderem na papkę.
Na stolnicę wsyp obie
mąki i wymieszaj. Dodaj przeciśnięte (ostudzone) ziemniaki i papkę z rukoli i
jajka. Wyrób rękami jednolite ciasto, ale nie ugniataj zbyt długo.
Z ciasta roluj długie
cienkie kluseczki i układaj na posypanym mąką blacie. W garnku zagotuj wodę na
gotowanie kluseczek.
Na dużej patelni rozpuść
masło, dodaj oliwę i lekko podgrzej. Wrzuć krewetki, czosnek pokrojony w
plasterki i liście szałwii, posól i popieprz do smaku. Zmniejsz ogień na bardzo
mały i smaż około 4 minut. Odwróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze 4-5
minut. Przykryj patelnię pokrywą i zdejmij z ognia.
Kluseczki wrzucaj
partiami na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj około pół minuty od ich
wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu wrzuć kluski na patelnię i
delikatnie wymieszaj z krewetkami.
Podawaj gorące posypane
wiórkami sera i grubo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz