maja 26, 2017

Babeczki rabarbarowe z miętą



Składniki:
(9 szt. babeczek)
  • 300 g. mąki pszennej
  • 16 g. świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru + 1 łyżeczka
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 20 g. masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g. rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • garść listków mięty


Rabarbar pokrój w małą kosteczkę, grube łodygi najpierw przekrój wzdłuż. Wymieszaj w garnku z cukrem trzcinowym i postaw na mały ogień. Podgrzewaj, aż rabarbar puści trochę soku i cukier się rozpuści (często mieszaj). Dodaj drobniutko posiekane listki mięty, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia i całość ostudź.

Masło rozpuść i wystudź. Jajka roztrzep dobrze widelcem z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru zwykłego.

Do większej miski przesiej mąkę. W środku zrób dołeczek i wkrusz do niego drożdże. Posyp drożdże łyżeczką cukru i wlej połowę lekko ciepłego mleka. Wymieszaj, zagarniając z brzegów trochę mąki do utworzenia lekko gęstej papki (rozczynu). Odstaw na 15 minut.

Rozczyn wymieszaj z resztą mąki, dodaj drugą połowę mleka, rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników i wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, takie ma być.
Do ciasta dodaj rabarbar z miętą (możesz dodać tylko troszkę soku powstałego z rabarbaru, resztę wypij, jest pyszny) i wymieszaj.

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Papilotki (u mnie papierowe - odcięłam denka kubków papierowych. Średnica dna takiej papilotki wynosi 5,5 cm.) wysmaruj odrobiną masła i nakładaj łyżką porcje ciasta z rabarbarem do 3/4 ich wysokości.

Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 170°C i piecz przez 25-30 minut. Wyjmij i ostudź na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz