Składniki:
(14 szt.)
- 250 g. ziarna soi
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek wrzątku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- garstka listków świeżej szałwii
- świeżo mielony czarny pieprz
Oraz:
- około 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Soję wypłucz, zalej
zimną wodą i odstaw na noc.
Na drugi dzień odcedź,
zalej świeżą wodą (5 szkl.) i doprowadź do zagotowania. Dodaj po łyżeczce
vegety i soli. Gotuj, aż soja będzie miękka (około 2 godz.).
Ugotowaną soję odcedź i
zmiksuj blenderem.
Siemię lniane zmiel na
proszek, zalej 5 łyżkami wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Płatki owsiane i
orkiszowe również zmiel (ja robię to w młynku do kawy).
Na oliwie podsmaż
drobniutko posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodaj posiekany drobno
czosnek i szałwię oraz majeranek i smaż jeszcze minutę.
Cebulkę z ziołami dodaj
do zblendowanej soi. Wsyp zmielone płatki i dodaj napęczniałe siemię. Dopraw
pieprzem i solą jeśli potrzeba. Wyrób masę ręką (będzie dość twarda).
Z masy formuj w dłoniach
kotleciki grubości 1,5 cm. o średnicy 6 cm. Wkładaj do panierki i trochę ją
dociśnij palcami. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz