maja 17, 2017

Wegańskie kotleciki sojowe



Składniki:
(14 szt.)
  • 250 g. ziarna soi
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • garstka listków świeżej szałwii
  • świeżo mielony czarny pieprz
Oraz:
  • około 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia


Soję wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc.

Na drugi dzień odcedź, zalej świeżą wodą (5 szkl.) i doprowadź do zagotowania. Dodaj po łyżeczce vegety i soli. Gotuj, aż soja będzie miękka (około 2 godz.).
Ugotowaną soję odcedź i zmiksuj blenderem.

Siemię lniane zmiel na proszek, zalej 5 łyżkami wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Płatki owsiane i orkiszowe również zmiel (ja robię to w młynku do kawy).

Na oliwie podsmaż drobniutko posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodaj posiekany drobno czosnek i szałwię oraz majeranek i smaż jeszcze minutę.
Cebulkę z ziołami dodaj do zblendowanej soi. Wsyp zmielone płatki i dodaj napęczniałe siemię. Dopraw pieprzem i solą jeśli potrzeba. Wyrób masę ręką (będzie dość twarda).

Z masy formuj w dłoniach kotleciki grubości 1,5 cm. o średnicy 6 cm. Wkładaj do panierki i trochę ją dociśnij palcami. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz