Składniki:
(4 porcje)
- 12 szt. świeżych sardynek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 7 ząbków czosnku
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- po 1 łyżce posiekanej drobno natki pietruszki i tymianku
- po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Sardynki oczyść z łusek
i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno w misce, zalej sokiem z
cytryny, dodaj 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku oraz gałązki pietruszki i
tymianku. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz.
Pozostały czosnek
przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanymi ziołami, szczyptą soli oraz
pieprzu.
We wnętrze rybek włóż po
trochę mieszanki czosnkowo-ziołowej.
Na dużej patelni
rozgrzej oliwę, wyłóż na nią ryby i smaż przez 3-4 minuty, przewróć delikatnie
na drugą stronę, dodaj plasterki czosnku, w którym zaprawiły się sardynki oraz
gałązki ziół. Smaż znowu przez 3-4 minuty.
Zdejmij patelnię z
ognia, ryby oprósz solą i pieprzem i od razu podawaj.
Dodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron