Składniki:
(4 porcje)
- 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.)
- 3/4 szkl. kaszy kuskus
- 1 łyżeczka masła
- duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych)
- duża garść pestek dyni
- 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas)
- listki świeżej bazylii, oregano i cząbru
- sól i pieprz do smaku
Cukinie przekrój wzdłuż
na pół i wydrąż środek.
Kuskus przygotuj wg.
instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się
rozpuściło. Wystudź.
Orzechy lekko posiekaj
nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je
zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu.
Suszone pomidory pokrój
w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem, olejem, posiekanymi listkami ziół.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Środki cukinii wypełnij
farszem z kaszy. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
Na spód wlej troszkę wody. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200°C i
zapiekaj przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz