Składniki:
(ilości na samą sałatkę
nie podaję, weź tyle ile uważasz, że potrzebujesz zjeść)
- młoda marchewka
- młody jarmuż
- świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- łuskane orzechy włoskie
- małe czerwone cebulki
Sos orzechowy
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kremowego masła orzechowego
- sól i pieprz
Marchewki dokładnie umyj
gąbeczką (nie obieraj). Każdą przetnij wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu
żaroodpornym. Posól i popieprz, polej oliwą i posyp tymiankiem. Przykryj
naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30 minut.
W tym czasie przygotuj
sos orzechowy. Połowę oliwy zmiksuj z masłem orzechowym, sokiem cytrynowym,
solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Pozostałe 1/4 szkl. oliwy wlewaj powolutku
cały czas miksując. Sos gotowy, posmakuj czy potrzeba doprawić.
Orzechy włoskie zrumień
na suchej mocno rozgrzanej patelni.
Na talerzu układaj
liście młodego jarmużu, na nim pieczone marchewki oraz krążki czerwonej cebuli.
Posyp prażonymi orzechami i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz