lipca 17, 2017

Cukinia faszerowana kuskusem i orzechami



Składniki:
(4 porcje)
  • 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.)
  • 3/4 szkl. kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka masła
  • duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych)
  • duża garść pestek dyni
  • 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas)
  • listki świeżej bazylii, oregano i cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek.

Kuskus przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się rozpuściło. Wystudź.

Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu.
Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem, olejem, posiekanymi listkami ziół. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Środki cukinii wypełnij farszem z kaszy. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Na spód wlej troszkę wody. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz